Lätt och svårt med enskild firma

Att starta eget

Många har uppfattningen att det är svårt och krångligt att starta en enskild firma, men processen är faktiskt relativt enkel. Som vanligt när du ger dig in ett nytt område gäller det att läsa på och inhämta information för att veta hur det kommer att gå till. Att starta en enskild firma är den enklaste formen av eget företagande som bland annat berättigar dig till F-skattsedel. Driver du en egen firma och är registrerad hos Skatteverket är det ett tecken till dina kunder att du bedriver en seriös verksamhet som redogör för sina inkomster och utgifter.

Enskild företagare

Att starta upp

Om du som privatperson har bestämt dig för att starta ett eget företag har du möjligheten att ansöka om att bilda en egen firma. Du blir då en enskild näringsidkare. På Skatteverkets hemsida finns en blankett där du ansöker om att ditt företag ska registreras och bli godkänt för F-skatt. Säljer du varor eller tjänster måste du dessutom registrera dig för moms, även detta gör du genom Skatteverkets hemsida. Som egen företagare ansvarar du själv för att betala skatt och egenavgifter, det vill säga ålderspension och sjukförsäkring, något du som anställd slipper då arbetsgivaren sköter detta.

Deklaration och skatt

Det svåra med att driva en enskild firma är inte att komma igång, utan att hålla koll på alla dina utgifter och inkomster och att löpande registrera dina kvitton för att redovisa dina räkenskaper. En deklaration ska lämnas in årligen, utom första året som du driver ditt företag om du har ansökt om en förlängning av ditt räkenskapsår. Dock måste du redan första året betala preliminärskatt, en avgift som betalas in och är lika stor varje månad. Det är denna som ligger till grund för om du kommer att få tillbaka eller betala in restskatt. Känner du dig osäker på processen och hur du sköter bokföring och moms har du möjlighet att vända dig till Arbetsförmedlingen eller Verksamt.se som båda hjälper dig att komma igång och fortsätta driva ditt företag.